Mere
  • Cum si unde cresc?

      Marul este cultivat in toate regiunile cu clima temperata din lume. Primele 5 tari producatoare de mere sunt Chinam, SUA, Polonia, Turcia, Italia

  • Istorie si legende

      Dovezi ale cultivarii marului dateaza de mii de ani, marul fiind originar din zona euro-asiatica, fiind dus de colonisti si in America de Nord. Astazi el este prezent in toate regiunile cu clima temperata de pe glob.

      Grecii si romanii cresteau cateva zeci de varietati de mar. Pe actualul teritoriu al Elvetiei exista ramasite carbonizate de mar, ce dateaza inca din epoca de piatra. Marul este prezent si in numeroase scrieri vechi si legende. Cea mai veche dintre ele leaga prezenta marului ca fruct oprit de pomul din Gradina Edenului. O alta poveste elvetiana celebra reda scena in care lui William Tell i se promite libertatea in schimbul unui test de precizie: trebuia sa ocheasca un mar pus pe capul fiului sau.

      In anul 1796 John McIntosh descoperea o noua varietate de mar in Ontario, Canada, varietate ce-i va purta ulterior numele.

  • Varietati

      Marul este unul dintre cele mai raspandite fructe, perfect pentru a fi consumat crud, uscat, ori gatit in nenumarate feluri. In antichitate doar cateva zeci de varietati de mar erau cunoscute si cultivate.

      Astazi exista peste 7000 de varietati de mar denumite, insa doar o parte dintre ele au importanta comerciala si istorica. Iata cateva din cele mai cunoscute si raspandite varietati de mar: Ionatan, Golden Delicious, Russet, Snow, Spartan, Wealthy, White Joaneting, White Transparent, Worcester, Reinette, Red Delicious, Pearmain, Northern Spy, Newtown Pippin, McIntosh, Laxton Apples, Granny Smith, Duchess, Discovery, Delicious, Decio, Crispin, Cox's Orange Pippin, Costard, Cortland, Codlin, Charles Ross, Calville Blanche d'Hiver, Ashmead's Kernel, Api/Pomme d' Api/Lady Apple, Allington Pippin.

  • Selectionare si depozitare

      Alegeti merele in functie de intensitatea culorii, dar nu tineti cont de luciu, intrucat multi comercianti lustruiesc fructelecu ceara. Spalati-le bine, eventual adaugand putin sapun in apa calduta, apoi clatiti-le.

      Pastrati merele intr-un loc racoros, ferit de lumina. Daca nu aveti un astfel de loc in locuinta dumneavoastra, puteti pune merele in pungi de plastic in frigider. Cel mai rezistent la pastrare este Golden Delicious.

      Cele mai proaspete mere pot fi procurate din septembrie pana in noiembrie, desi o mare varietate de mere pot fi cumparate pe tot parcursul anului. Odata taiate, merele se decoloreaza daca sunt lasate descoperite. Pentru a evita decolorarea, cufundati-le in suc de ananas sau de lamaie.

      Sucurile de mar din comert trec in mod obligatoriu prin procesul de pasteurizare. Acest proces previne transformarea zaharurilor in alcool in prezenta enzimelor naturale, cresterea numarului de bacterii, precum si aparitia mucegaiului. Sucurile de mar produse in casa trebuiesc consumate proaspete pentru a beneficia la maximum de continut. Cele mai bune varietati de mar pentru sucuri sunt Strawberry Norma si Foxwhelp, intrucat nu lasa un gust amar datorat acidului tanic.

  • Sanatate

      E atat de mult adevar in vechea zicala “Un mar pe zi tine doctorul la distanta”. Marul este bogat in pectina, o fibra solubila care duce la reducerea colesterolului din sange. Testele au relevat o scadere cu pana la 16 procente a nivelului colesterolului in urma consumarii cu regularitate a 2 mere pe zi.

      Marul contine acizi care inhiba fermentatia gastrica, prevenind astfel proliferarea bacteriilor in tractul digestive. Consumul de mere este benefic in inlaturarea din organism a metalelor toxice precum mercurul si a reziduurilor radioactive. Merele sunt benefice pentru diabetici, fibra lor ajutand la regularizarea nivelului zaharului in sange, prevenind cresteri sau scaderi bruste. Merele sunt pline de vitamine si minerale, indiferent de varietati.

      Coaja marului este cel putin la fel de benefica pentru sanatate ca si miezul, asa ca nu curatati marul de coaja inainte de a-l consuma! Aproape jumatate din continutul de vitamina C se afla chiar in stratul de coaja al marului. Inlaturandu-l veti pierde o buna parte din antioxidantul binefacator, precum si din celelalte elemente benefice. Iar un mar intreg de marime medie contine doar 80 de calorii!

      Consumarea semintelor de mar nu este considerata daunatoare pentru adulti, pentru copii insa da. O atentie deosebita trebuie acordata faptului ca majoritatea merilor sunt stropiti cu produse chimice care nu se inlatura prin simpla spalare a fructelor. Ele trec in radacina si apoi in continutul fructelor, dinspre interior. Prin urmare, merele crescute organic sunt mult mai sanatoase.