Avocado
  • Cum si unde cresc?

      Avocado este un fruct cultivat in zone cu clima tropicala precum Mexic, California, Hawai sau Florida.

      Pomul de avocado are coroana bogata, vesnic verde si creste rapid. La maturitate poate atinge inaltimi de pana la 40 m. Frunzele sunt eliptice, lucioase si au un verde inchis. Un singur pom poate produce pana la 100 kg de fructe anual, care pot atinge 10 cm lungime fiecare. In timp ce unele varietati au frcutul verde si lucios, altele tind catre un negru purpuriu la coacere. Indiferent de culoarea exterioara insa, in interior sunt la fel. In centru au o samanta mare inconjurata de o pulpa moale si cremoasa, asemenea untului.

      Caracteristic fructului de avocado este faptul ca nu se coace in pom. Un fruct matur poate fi cules si tinut la temperatura camerei 3-8 zile pana la coacere.

  • Istorie si legende

      Avocado este originar din America Centrala si de Sud, avand o istorie lunga de cateva milenii. Arheologii au descoperit in Peru seminte domestice de avocado ingropate alaturi de mumii incase datand din anul 750 i.Hr. Ulterior a fost dus in aproape toate regiunile tropicale si subtropicale ale lumii, fie de catre natura, fie de catre oameni.

      Conchistadorii spanioli au apreciat in mod deosebit fructul, dar neputand sa-i pronunte numele original aztec, au cautat o varianta mai prietenoasa.

      La inceputul anilor 1900 producatorii de avocado intuiesc potentialul comercial al fructului si din acel moment vor cauta noi soiuri imbunatatite.

  • Varietati

      Exista numeroase varietati de avocado, insa majoritatea bucatarilor tind sa prefere un anume soi. Cele mai cunoscute si raspandite varietati de avocado sunt: Bacon, Fuerte, Gwen, Hass, Pinkerton, Reed, si Zutano.

  • Selectionare si depozitare

      Fructele de avocado nu se coc inainte de a fi culese, astfel ca cele proaspete sunt tari ca piatra. Cautati fructele netede si fara pete, uniform de tari sau moi pe intreaga suprafata. Ar trebui sa para grele pentru marimea lor. Alegeti-le pe cele fara julituri sau pete si fara spatiu intre pulpa si coaja. Verificati fructul prin scuturare. Intrucat fructele de avocado se zgarie usor la manevrare, cel mai de preferat este sa le coaceti dumneavoastra acasa.

      Nu depozitati fructe de avocado necoapte la frigider. Cele coapte insa tin si 10 zile la frigider. Pentru a congela piureul din pulpa de avocado, adaugati 2 linguri de zeama de lamaie la 2 fructe de avocado si pastrati-l vidat si etans ambalat. Congelat poate fi pastrat intre 3 si 6 luni la temperatura de -18 C.

  • Sanatate

      Avocado este folosit nu numai in salate sau in foarte cunoscuta guacamole, dar si in paini, deserturi, si alte preparate culinare, precum si in creme pentru masaj.

      Taiwanezii mananca avocado cu lapte si zahar, indonezienii prepara o bautura cu lapte, cafea si rom, iar filipinezii il fac piure cu zahar si lapte la desert.

      Avocado contine 81 micrograme de luteina carotenoida care, conform unor studii, ajuta la mentinerea sanatatii ochilor. Avocado contine aproape 20 de vitamine, minerale si alti compusi vegetali benefici. Consistenta sa cremoasa si fina face din avocado unul dintre primele fructe pe care bebelusii le pot consuma.