Banane
  • Cum si unde cresc?

      Bananul arata ca un palmier, o planta enorma cu frunze alungite, cu aspect de evantai, care creste foarte inalt, atingand si 20 m inaltime. Trunchiul este compus din frunze suprapuse, infasurate strans pentru a forma o coroana rigida. Frunzele noi cresc in partea superioara, cautand lumina.

      Bananele cresc sub forma de manunchiuri numite 'maini', ce contin 10 - 20 de banane asezate pe doua randuri si formand o jumatate de sprirala in jurul ramurii. Initial bananele cresc orientate in jos, dar se intorc apoi catre lumina, creand curbura specifica. Pot fi pana la cincisprezece maini intr-un manunchi ce cantareste 30 - 60 kg.

  • Istorie si legende

      Bananul este cultivat inca din antichitate, chiar inainte de cultivarea orezului. Desi originile sale se pare ca sunt in estul Asiei si Oceania, bananul s-a dezvoltat cel mai bine pe continentul african.

      Marinarii portughezi au adus bananele din vestul Africii in Europa la inceputul secolului 15. Erau rosii sau verzi si erau folosite in bucatarie la gatit.

      Banana galbena pe care o cunoastem noi astazi este un mutant accidental descoperit de Jean Francois Poujot in 1836 pe plantatia sa din Jamaica.

  • Varietati

      Cele mai bune varietati de banane sunt consumate doar in regiunea unde cresc, datorita cojii foarte subtiri care le face perisabile, exportul fiind posibil doar cu avionul, ca produs de lux. Printre aceste varietati este si Silk Banana care creste in regiunile tropicale din intreaga lume.

      Alte soiuri sunt: Cavendish, cunoscuta ca 'banana desertului', Lady Finger sau Sugar, ce nu depaseste 7-8 cm lungime, dar e foarte aromata si apreciata, Lemon Banana sau Banana Burro, cu o usoara amora de lamaie, Apple banana sau Manzanos, cu un gust si o aroma ce aminteste de mar sau capsuna, Red banana, cunoscuta si ca 'banana rosie de Cuba, Green Banana, care este mare, dar buna doar pentru gatit, Gros Michel, care este cea mai cunoscuta si mai comercializata varietate de banana si Lacatan, care este considerata cea mai gustoasa si mai aromata varietate de banane din lume.

  • Selectionare si depozitare

      Bananele sunt culese si transportate inainte de coacere. Ele sunt singurele fructe care dezvolta culoare, consistenta, aroma si dulceata mai placute daca sunt pastrate dupa ce au fost culese. Se coc la scurt timp dupa recoltare si grabesc coacerea fructelor depozitate in vecinatatea lor.

      Cea mai puternica aroma o au bananele foarte coapte care au mici pete negre. Le puteti grabi procesul de coacere daca le puneti pe un raft intr-o punga de hartie deschisa.

      Cel mai bun mod de pastrare este ferit de lumina si caldura soarelui. Bananele se pot pastra mai multe zile in frigider pentru a impiedica coacerea. Desi coaja va deveni maronie in frigider, miezul ramane bun. Pentru un maxim de savoare asteptati ca bananele scoase din frigider sa ajunga la temperatura incaperii. Bananele decojite trebuiesc consumate imediat, pentru a nu se decolora in prezenta aerului.

  • Sanatate

      Bananele sunt o sursa excelenta de potasiu. Din aceasta cauza pot inlatura sau preveni mahmureala. Dupa o petrecere, beti apa si consumati o banana inainte de a merge la culcare. Bananele sunt un bun remediu si pentru a completa pierderile de potasiu in starile de voma si diaree.

      Bananele au de asemenea si un continut important de magneziu, substanta care ajuta la relaxarea vaselor de sange afectate, care provoaca durerile de cap.

      Bananele mai contin riboflavina, niacina, fibre, vitaminele A, C si B6, calciu si fier. Dulceata lor reprezinta un aport important de energie, facandu-le un supliment potrivit pentru oamenii activi. Au un aport scazut de sodiu si contin mici cantitati de fibre nedigestibile ca celuloza, hemiceluloza sau lignina.