Morcovii
  • Cum si unde cresc?

      Morcovul este cultivat in toate zonele globului, din America pana in Asia si din nordul Germaniei pana in Africa de Sud. China si Rusia sunt de departe cei mai mari producatori de morcovi la nivel mondial.

      Morcovii care sunt expusi la soare se inverzesc si devin amari la gust. Morcovii cresc mai dulci si mai putin atosi in sol ce ramane in permanenta umed.

  • Istorie si legende

      Morcovul este inclus in lista de legume cultivate in gradinile imperiale ale Babilonului, pe timpul suveranului Merodach-Baladan. Era probabil cultivat pentru frunzele, florile sau semintele sale, toate avand o aroma placuta. Practic, era folosit atat ca leguma, cat si ca verdeata aromata.

      Morcovii erau bine cunoscuti atat grecilor, cat si romanilor. Pe acea vreme, varietatile populare de morcovi erau cele de culoare alba si mov. Grecii cultivau deja o mare varietate de radacinoase care includea prazul, ceapa, ridichile, napii si un soi de morcov lipsit de gust si aroma.

  • Selectionare si depozitare

      Morcovii, telina sau patrunjelul sunt legume care nu trebuie sa lipseasca din bucuataria oricarei gospodine, dar nu sunt potrivite pentru depozitare indelungata.

      Alegeti radacinile viu colorate cu consistenta tare.

  • Sanatate

      Morcovii contin cantitati uriase de beta-caroten. Atat de mult, ca un singur morcov iti poate asigura suficient beta-caroten pentru ca organismul tau sa poata produce necesarul zilnic de vitamina A.

      Vitamina A este vitala pentru o piele sanatoasa si rezistenta impotriva bolilor. Obisnuitul morcov este foarte important pentru protectia plamanilor si pentru o buna functionare a intregului sistem respirator. Vitamina A este de asemenea importanta pentru vederea pe timp de noapte.