Ciresele si visinele
  • Cum si unde cresc?

      Ciresele sunt unele dintre cele mai vechi fructe cultivate de om, alaturi de rudele lor, caisele.

      Ciresul obisnuit, Prunus avium, este originar din zonele temperate ale estului Europei si vestului Asiei si face parte din familia Rozelor. Numele sau are origine greceasca, iar denumirea sa in Latina inseamna ‘pentru pasari’, nume datorat, evident, pasiunii pasarilor pentru acest fruct.

  • Istorie si legende

      Ciresele bucura de milenii gusturile iubitorilor de fructe. Culoarea lor rosie-rubinie si gustul bogat si-au castigat un loc pe mesele cuceritorilor romani, ale cetatenilor greci sau ale nobililor chinezi. Primul soi cultivat a fost adus la Roma din nord-estul Anatoliei - Turcia de astazi, in anul 72 i. Chr.

      Henry al VIII-lea le-a introdus in Anglia in sec. XVI, un secol mai tarziu ajungand si in America.

  • Varietati

      Se cultiva peste 900 de varietati de cirese si peste 300 de visinele. Ciresele pot fi impartite in doua mari categorii: Bigarreaus, mari, ferme, si Geans / Guines, cu miez moale si zemos.

      Ciresele dulci sunt mai mari decat visinele si, foarte adesea, sunt consumate direct din pom. Au forma de inima, iar pulpa este dulce si ferma.

      Culoarea lor variaza de la auriu cu tenta rosie, asa cum este Royal Ann, pana la rosu inchis spre negru. Bing, Lambert si Tartarian sunt varietati de cirese negre.

      Visinele sunt de obicei mult prea acre pentru a fi consumate ca atare, mai mici, mai rotunde si mai moi decat ciresele. Early Richmond este prima varietate disponibila pe piata spre sfrasitul primaverii si are culoarea rosu aprins.

      Morello, o varietate mai inchisa la culoare, este un alt tip de visina foarte popular. Visinele sunt de obicei preparate cu zahar si folosite la placinte, conserve sau alte deserturi.

  • Selectionare si depozitare

      Depozitati ciresele nespalate in pungi de plastic la frigider si spalati-le doar inainte de a le consuma. Dupa ce le-ati scos din frigider, lasati-le cateva ore la temperatura camerei pentru a-si recapata aroma. Ciresele proaspete trebuiesc consumate in maxim 3 - 4 zile.

      Puteti congela ciresele, dar trebuie sa le inlaturati mai intai samburii, altfel vor capata o aroma de migdala. Congelati-le in amestec cu zahar, apa si acid ascorbic (sau zeama de citrice). Pot fi congelate si simplu, in pungi de plastic vidate. Unii bucatari prefera sa congeleze cirese asezate pe o foaie de blat de prajitura, invelita in punga de pastic.

      Pentru a congela visine pentru umplutura de placinta, amestecati fiecare sfert de kilogram de visine fara samburi cu ¾ ceasca de zahar. Impachetati-le apoi in recipiente de plastic, fara aer. Visinele se pot pastra 10 - 12 luni in congelator.

  • Sanatate

      Ciresele sunt o buna sursa de vitamina A, vitamina C si potasiu, iar visinele contin mai mult betacaroten decat ciresele. De asemenea contin pectina si antocianine, care ajuta la prevenirea cancerului si a bolilor de inima.

      S-a descoperit in cirese un posibil agent antibacterian, util in prevenirea formarii tartrului.