Nuci de cocos
  • Cum si unde cresc?

      Nuca de cocos este fructul palmierului de cocos, originar din Asia de sud si India, dar cultivat in prezent in mai toate tarile tropicale. Palmierul creste pana la 30m inaltime, iar frunzele sunt lungi de 4-6m. Un fruct poate cantari 1,5kg.

      Palmierii de cocos se impart de regula in doua categorii: inalti si pitici. Cei inalti pot produce 75 de fructe anual, insa media este de 30 de fucte datorita culturilor slab intretinute.

      Din punct de vedere botanic nucile de cocos sunt drupe si nu nuci.

      In anumite zone ale lumii, macacii sunt folositi pentru culegerea fructelor. Scoli de dresaj pentru acest soi de maimute exista si astazi in Thailanda si Malaezia. Anual au loc concursuri care desemneaza cel mai rapid culegator.

  • Istorie si legende

      Originea plantei este inca disputata, unii sugerand zona Oceanului Indian, in timp ce altii iau in considerare nordul Americii de Sud.

      Una dintre cele mai vechi mentiuni scrise se regaseste in povestea lui Sinbad Marinarul din "O mie si una de nopti".

  • Selectionare si depozitare

      De la nucile de cocos se consuma atat miezul parfumat, ras si tratat, cat si lichidul dulce din interior, care este foarte racoritor si nutritiv. Acest lichid transparent este de multe ori confundat cu laptele de cocos, care de fapt este o bautura obtinuta din miezul ras al fructului.

      Pentru a alege cele mai bune nuci de cocos din supermarket, trebuie sa le canatariti in mana, sa para grele pentru dimensiunea lor si sa se auda lichidul din interior. In cazul unei nuci de cocos ajunsa la maturitate, pulpa este de culoare alba, crocanta, iar apa din interiorului ei este mai putina. Daca nuca de cocos este tanara, pulpa este mai gelatinoasa si contine mai multa apa in interiorul ei.

      Laptele se obtine prin procesarea, cu apa calda, a miezului de cocos fin maruntit. In Thailanda, carnurile se gatesc in lapte de cocos si multe alte condimente, obtinandu-se preparate fragede si aromate.

      Din miez se extrage si un ulei foarte bun la gatit sau pentru salate.

  • Sanatate

      Fructul este bogat in substante minerale precum: fier, potasiu, fosfor, magneziu, cupru si seleniu in proportiile necesare organismului. Desi este un produs gras, el este bogat in acizi grasi saturati, ceea ce face ca el sa fie usor asimilabil de catre organism.

      In bucataria traditionala a populatiilor din arealul Oceanului Indian, laptele de cocos este un ingredient obisnuit in alimentatie. El poate fi folosit chiar si pentru sugari, deoarece contine o serie de elemente nutritive care il apropie de calitatea laptelui matern si intareste imunitatea bebelusului.