Castravetii
  • Cum si unde cresc?

      Castravetele (Cucumis sativus) este o planta legumicola din familia Cucurbitaceae si este cultivat pe scara larga. Provine din India si este cultivat in regiuni tropicale si temperate. Se cultiva diverse varietati, datorita diversitatii fructelor.

      Planta de castravete este o vita taratoare de 1,5 – 2 m lungime, care creste agatandu-se pe spaliere sau alte structuri de sustinere cu ajutorul carceilor. Planta are frunze mari care acopera fructul. Fructul este cilindric, alungit, cu margini rotunjite, si poate creste pana la 60 cm. cu un diametru de 10 cm. De obicei creste 10 cm in lungime.

  • Istorie si legende

      Castravetele este cultivat de cel putin 3000 de ani in Asia de vest. In Europa a ajuns in timpul Imperiului Roman. Se crede ca este o planta nativa a teritoriului Indiei de azi. Castravetele este mentionat in legenda lui Gilgamesh, intre produsele vechiului oras Ur, fiind consumat de catre locuitorii acestuia. Unele surse spun ca a fost produs pe scara larga in Tracia. Din India, castravetele a ajuns in Grecia (unde este numit vilwos) si in peninsula Italica, unde populatia este foarte mare amatoare de această leguma.

      Despre imparatul roman Tiberius se spune ca servea castraveti la fiecare masa, indiferent de anotimp. Astfel, pe teritoriul imperiului Roman a fost dezvoltat pentru prima data un sistem artificial de crestere a fructelor si legumelor in conditii speciale, similar cu o sera agricola, pentru a asigura prezenta pe masa imparatului a legumei sale favorite.

  • Varietati

      Cateva varietati de castravete sunt partenocarpice, rezultand fructe fara seminte. De obicei aceste varietati sunt crescute in sere, unde polenizarea prin insecte este eliminata.

      In Europa sunt preferate soiurile de castravete care pot produce seminte si care necesita polenizare. Polenizarea acestor varietati este facuta de albine, bondari si diverse alte soiuri de insecte, apicultorii preferand sa-si aduca stupii in preajma terenurilor insamantate cu legume. In cazul in care polenizarea nu a avut succes, fructul rezultat se poate ingalbeni, cadea, sau poate creste stramb. Fructele partial polenizate pot fi verzi la capatul de langa petiol, dar galbene si prost formate langa locul unde a fost floarea.

  • Selectionare si depozitare

      Castrevetii ideali au culoarea verde inchis si sunt tari. Alegeti castraveti fara lovituri sau pete. Castravetii trebuie sa aiba o forma uniforma (aroma lor este la mijloc). Ei pot rezista 1 saptamana ambalati in celofan si depozitati in frigider. Cel mai bun moment pentru consumul lor este la 1-2 zile de la cumparare.

  • Sanatate

      Castravetii contin zahar, vitamine, saruri minerale care contribuie la imbunatatirea asimilarii produselor albuminice si a digestiei.

      Castravetele datorita calitatilor terapeutice poate fi utilizat ca remediu natural in tratamentul: iritatiilor intestinelor, reumatismului, gutei, arsurilor solare, constipatiei. De asemenea, acesta este un bun laxativ si contribuie la eliminarea toxinelor din organism.