Smochine
  • Cum si unde cresc?

      Smochinele cresc cel mai bine in zona calda si uscata a Mediteranei. Cu toate acestea, planta este foarte intalnita in majoritatea tarilor din Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

      Majoritatea speciilor raman verzi tot timpul, cu exceptia smochinilor din zonele temperate, unde intra in categoria foioaselor.

  • Istorie si legende

      Originar din Siria, smochinul este una dintre cele mai vechi plante. Se spune ca a fost fructul favorit al Cleaopatrei. In Grecia antica smochinele erau considerate mancare sacra, deseori asociata cu dragostea si fertilitatea. Anumiti istorici sustin faptul ca smochinele sunt din Gradina din Eden si ca acest fruct a fost obiectul ispitei.

  • Varietati

      Smochinele se impart in trei mari categorii: albe, negre si rosii. Cele mai cunoscute specii comercializate sunt: Caprifigs (smochinele salbatice), Smyrna/Calimyrna, smochinele obisnuite, si smochinele San Pedro.

  • Selectionare si depozitare

      Dupa culegere, smochinele nu se mai coc. Un indiciu ca sunt coapte e faptul ca sunt fine si au moale partea dinspre codita (se pot indoi).

      Smochinele sunt alimente foarte persisabile si nu pot fi transportate pe distante mari. Pot fi pastrate la temperatura camerei o zi, daca nu sunt prea coapte, sau la frigider cateva ore, daca sunt coapte. In magazine veti gasi destul de rar fructe proaspete.

      Multe specii de smochine sunt foarte gustoase uscate. Le trebuiesc 4-5 zile sa se usuce si 12 ore petrecute la caldura pentru dezhidratare. Smochinele uscate pot fi pastrare chiar si 6-8 luni.

  • Sanatate

      Aceste fructe mici sunt sunt o sursa extraordinara de agenti nutritivi. Contin foarte putine calorii si foarte multe fibre, acoperind peste 20% din cantitatea zilnica necesara. Deasemenea contin potasiu, calciu si fier.

      Smochinele contin 83% zahar natural. Aroma acestora depinde de mediul in care cresc.

      Smochinele sunt considerate a fi si un stimulent sexual puternic.