Grapefruit
  • Cum si unde cresc?

      Grapefruitul, un pom mereu verde, este rezultatul incrucisarii dintre portocal si pomelo. Fructul este unul dintre cele mai mari din familia citricelor care se comercializeaza astazi.

      Majoritatea au coaja galben intens, dar sunt si varietati cu coaja deschisa la culoare grapefruit alb sau roz. In general, cu cat coaja este mai roz, cu atat fructul este mai dulce. Exista si un soi cu coaja de culoare verde Sweetie, cu fructul foarte fulce.

      Jumatate din recolta anuala de grapefruit la nivel mondial este transformata in suc. Cei mai mari producatori de grapefruit sunt Israel, Cambodgia, Cuba, Thailanda, Argentina si Africa de Sud.

  • Istorie si legende

  • Varietati

      Burgundy este un grapefruit tare, dulce si suculent, fara a fi amarui. Creste in India si poate fi gasit din Noiembrie pana in Iulie.

      Duncan este cel mai vechi soi cunoscut in SUA. Fructul este rotund si poate fi destul de mare. Are o culoare deschisa si face parte din categoria alb. Are pana la 50 de seminte si de aceea este folosit in primul rand pentru prepararea sucurilor.

      Ruby Red este soiul cel mai cultivat. Are o aroma echilibrata, un amestec de grapefruit si portocala, lasand un gust placut dupa consumare. Este un fruct de dimensiuni medii, cu 12 segmente si putine seminte.

      Star Ruby este o varietate mai noua, fara seminte. Sucul este limpede si are o aroma puternica. Sezonul incepe in Decembrie si se termina in Mai. Coaja galbena este usor de desfacut, lasand sa se vada 10 pana la 12 segmente.

      Triumph a aparut in jurul anului 1884 si este recunoscut pentru lipsa gustului amar, gustul fiind apropiat de cel al unei portocale.

  • Selectionare si depozitare

      Grapefruitul este foarte aromat la temperatura camerei, cand elibereaza particulele care ii confera gustul si parfumul caracteristic. Cu toate acestea este mai indicat sa-l pastrati in frigider si sa-l scoateti afara cu cateva ore inainte de consum. Rezista pana la sase saptamani in frigider sau doar cateva zile la temperatura camerei.

      Atunci cand cumparati un grapefruit, alegeti un fruct care atarna greu pentru dimensiunile lui, care este mai suculent. La fel ca alte citrice, este un fruct excelent pentru marmelada.

  • Sanatate

      Sucul de grapefruit este bogat in potasiu. Flavonoidele si vitamina C continute in coaja au un efect excelent in intarirea gingiilor, arterelor si capilarelor.

      Pentru a extrage aceste substante, puteti prepara un ceai obtinut prin fierberea timp de 20 de minute a cojii proaspete sau uscate. Ceaiul poate fi folosit si in tratarea externa a degeraturilor, pentru ca ajuta la refacerea circulatiei in tesuturile afectate.

      Semintele sunt folosite la prepararea unui extract cunoscut ca antibiotic, antiseptic si antimicrobian natural. Este eficient in special in tratamentul impotriva parazitilor intestinali.