Lamai si lime
  • Cum si unde cresc?

      Considerate de multi cele mai folositoare plante, lamaii cresc cel mai bine in zonele tropicale si semitropicale, fiind maii sensibili la frig decat alte citrice. Lamaiul seamana cu portocalul, dar este mai drept si are ramurile mai imprastiate. Face flori tot timpul anului si fructe pe ramuri in diferite stadii de coacere.

      Un singur lamai poate rodi pana la 3.000 de lamai anual. Fructele se culeg verzi, dupa ce au ajuns la o dimensiune optima pentru a fi comercializate. Nu au nevoie de multa caldura pentru a se coace. Dupa culegere, fructele scad putin in dimensiune, iar coaja devine mai subtire si mai tare, dobandind luciu. In acest moment ele se spala si se usuca, iar apoi sunt impachetate si depozitate in siguranta timp de mai multe luni.

      Pe masura ce lamaile se coc, ele devin mai pale si pierd din suculenta si aciditate. Adesea sunt tratate cu difenil, o etilena sub forma de gaz care pastreaza coaja galbena si aratoasa. De aceea, este cel mai bine sa cumparati lamai cultivate organic, care nu au trecut prin nici un tratament chimic.

      California produce anual un sfert din recolta mondiala, depasind Europa reprezentata de Spania, Grecia sau Turcia. Fructele au culoarea galbena de obicei, dar pot fi si verzi dupa coacere, indeosebi in cele de provenienta subtropicala.

  • Istorie si legende

      Au fost introduse in Asiria, unde ulterior au fost descoperite de catre soldatii lui Alexandru cel Mare si duse si in Grecia. Lamaile au ajuns pana la Marea Mediterana, dupa ce romanii au descoperit o ruta directa pe mare, din sudul Marii Rosii pana in India. Arabii le-au cultivat apoi in intreaga regiune mediteraneana.

      Lamaii au crescut foarte bine in Sicilia, Spania si in unele parti ale Africii de Nord, la fel ca si in zona mediteraneana, regiuni care si astazi raman principalii furnizori ai Europei.

      Lamaiile au ajuns in America prin Columb in cursul celei de-a doua expeditii. In numai douazeci de an, existau recolte din abundenta si de buna calitate. Portughezii au introdus fructul in Brazilia inainte de 1540.

  • Varietati

      Lamaile cresc intr-o varietate de forme si culori. Pot fi foarte mari, foarte mici, cu coaja subtire sau groasa, neteda sau noduroasa, dar toate au ceva in comun: coaja contine uleiuri esentiale aromate care au intrebuintari diverse.

      Baboon are fructul oval, coaja galben intens, multe seminte si un gust asemanator limelor. Cameron Highlands, care a fost descoperita crescand in salbaticie in Malaiezia si adusa in Statele Unite, are fructul mic, miezul verde si multe seminte.

      Eureka este una dintre varietatile cele mai cunoscute, alaturi de Lisabona, ambele fiind foarte suculente si cu coaja de grosime medie. Lisabona este foarte zemoasa si acida, nu are seminte si se culege din octombrie pana in august. Cele doua soiuri sunt greu de deosebit la exterior si adesea sunt cultivate impreuna.

      Meyer este un hibrid intre lamaie si mandarina, ce creste in clime mai reci si rodeste iarna.

  • Selectionare si depozitare

      Lamaile pot fi pastrate timp de mai multe saptamani intr-un loc racoros si bine aerisit, asezate intr-un carton. Temperatura optima de pastrare este 7 - 9 C.

      Spalati-le la robinet inainte de a le taia. Bucatile de lamaie pot fi pastrate pana la 4 zile dupa taiere in frigider, in vase acoperite. Lamaia este si un substitut ideal pentru sare in prepararea mancarurilor usoare sau dietetice in cazul persoanelor bolnave de inima.

  • Sanatate

      Lamaia contine 40% suc, in principal acid citric si ascorbic. Continutul si aciditatea sucului depind de varietate, clima, starea de coacere si modul de pastrare. Pulpa acida a lamaii intensifica gustul oricarei mancari si, datorita continutului de vitamina C, este adesea folosita in prevenirea oxidarii diverselor alimente.