Mandarine
  • Cum si unde cresc?

      Mandarinul este un pom mic cu fructe asemanatoare altor portocale, din a caror familie face parte. Cel mai mare producator la nivel mondial este China, Europa fiind aaprovizionata de Spania si Turcia.

      Planta este autopolenizanta, albinele raspandind polenul pe aceeasi floare.

      Pe langa parfumul specific, mandarinele au marele avantaj de a putea fi curatate usor, iar bucatile desfacute fara a imprastia zeama.

  • Istorie si legende

      In timnpul anului nou chinezesc mandarinele si tangerinele sunt considerate simboluri traditionale ale abundentei si norocului. In timpul celor doua saptamani de sarbatoare, sunt adesea facute cadou sau folosite ca decor.

  • Varietati

      Mandarinele nu sunt un soi singular in cadrul familiei portocalelor. Exista mai multe varietati rezultate in urma incrucisarii cu alte citrice:

      Clementinele sunt cea mai raspandita varietate, avand perioada de coacere in Decembrie.

      Tangerinele

      Tangor sunt un hibrid intre mandarine si portocalele dulci.

      Satsuma sunt o varietate japoneza, fara samburi si avand coaja foarte subtire.

  • Selectionare si depozitare

      Mandarinele care urmeaza sa fie conservate, sunt decojite de "pielita" pentru ca gustul sa nu devina amar. Procesul este unul chimic si consta in oparirea bucatilor in vederea eliminari "pielitei", urmat apoi de introducerea intr-o solutie care dizolva membranele, pentru ca in final sa fie clatite de mai multe ori in apa.

  • Sanatate

      Mandarinele au un continut ridicat de vitamina C si cupru. Sunt ideale pentru dietele de slabire.