Mango
  • Cum si unde cresc?

      Mango este un fruct tropical, care necesita foarte multa caldura pentru a rodi. Face parte din aceeasi familie de plante cu iedera, mahonul si fisticul. Mango este cel mai consumat fruct proaspat in intreaga lume.

      Mango creste din Caraibe pana in Africa, sud-estul Asiei, Australia si India. Mexic este cel mai mare exportator de mango din lume.

      In tarile lor de origine precum Malaezia, India si Burma, pomii de mango sunt foarte inalti, ajungand la 45-50m inaltime. Datorita inaltimii lor, ei sunt importanti si pentru umbra pe care o asigura. Din acelasi motiv culesul fructelor este o munca dificila. Exista varietati si cu pomi mai mici, insa de regula pomii sunt taiati pentru a-i mentine la o inaltime mica. Frunzele sunt verzi, mate si mari, de pana la 12 inch lungime. Culoarea lor poate avea tenta de rosu sau galben. Florile de mango apar din primavara pana in vara, in functie de varietate.

  • Istorie si legende

      Originar din sud-estul Asiei, are o vechime de peste 6000 de ani. O legenda hindusa spune ca pomul de mango ar fi rasarit din cenusa printesei soarelui, care fusese incinerata de o vrajitoare rea. Imparatul s-a indragostit de pom si de fructul sau, iar cand fructele de mango s-au copt si au cazut la pamant, frumoasa printesa a reaparut. Astfel, mango a devenit un simbol al dragostei in India, iar un cos cu fructe de mango daruit reprezinta un gest de prietenie.

      Dupa unii Muntii Himalaia sunt locul de origine al acestui fruct, acolo inca mai gasindu-se varianta original cu fructele mici si amare care nu pot fi consummate.

  • Varietati

      Exista peste 2500 varietati de mango, care odata coapte devin galben auriu, rosu viu sau o combinatie a acestor culori. Fructele de mango pot fi rotunde, ovale, in forma de inima sau de rinichi, si pot cantari de la cateva zeci de grame pana la peste 2 kg.

      Indienii prefera varietatile cu coaja galbena; europenii le prefera pe acelea a caroror culoare tinde spre rosu, iar americanii prefera fructele rosii. In functie de varietate, gustul si aroma fructului de mango aminteste de menta, lamaie, banana, ori ananas. Mango are insa o aroma specifica, distincta in raport cu celelalte fructe. Iata cateva dintre cele mai cunoscute si apreciate varietati de mango, multe altele fiind cunoscute si appreciate in tarile lor de origine: Alphonso sau Alphonsine, Francis, Haden, Keitt, Manilla, Mulgoba, Sandersha, Gandaria, Kuini, Mamut.

  • Selectionare si depozitare

      Mango poate fi cumparat tot timpul anului. Majoritatea varietatilor vor avea o culoare placuta, insa culoarea nu este un indicator al maturitatii, intrucat exista fructe de mango care raman verzi si dupa coacere.

      Alegeti fructele care cedeaza la o apasare usoara, fara puncte negre sau pete. Folositi-va nasul: un mango copt va avea o aroma puternica. Fructele coapte pot fi depozitate intr-o punga de plastic, in frigider, timp de 2-3 zile. Fructele se coc cel mai bine daca sunt asezate cu coditele in jos pe tavite, la temperatura camerei, acoperite cu o panza umezita pentru a nu se ofili.

      Ca si in cazul celorlalte fructe, fructul de mango necopt poate fi pastrat in punga de hartie pentru cateva zile, pana la coacere. Desi se gasesc tot timpul anului, cele mai bune fructe de mango sunt cele de la mijlocul verii.

  • Sanatate

      Mango este printre cele mai delicioase fructe tropicale, reprezentand un desert ideal datorita continutului bogat in carotenoide. Beta-carotenul are un efect protector impotriva razelor daunatoare ale soarelui. Studiile arata ca si in cazul persoanelor varstnice, toleranta in cursul expunerilor la soare creste odata cu consumul alimentelor bogate in beta-caroten.

      Fructul de mango contine vitaminele A, C si E, si seleniu. Mango de asemenea contine complexul de vitamine B (anti-stres), magneziu, potasiu, fosfor, acid folic si zinc. Are un continut foarte scazut de grasimi, colesterol si sodiu. Este de asemenea o sursa excelenta de fibre.

      Mango ajuta la scaderea colesterolului, continutul sau de fibre ajutand la reglarea digestiei.