Nectarine
  • Cum si unde cresc?

      Nectarinele seamana atat de mult cu piersicile incat ar putea fi confundate intre ele daca nu ar avea coaja diferita. Astfel, piersicile au coaja mata si pufoasa, pe cand nectarinele o au lucioasa si viu colorata.

      Piersicii pot fi altoiti sa faca nectarine si vice versa. Nectarinele au un gust foarte asemanator cu cel al piersicilor, putin mai acid insa. Pulpa lor poate fi galbena, alba sau rozalie, cu o aroma delicata si dulce. Coaja este o combinatie de galben si rosu, dar exista si o varietate culoare alb-verzuie (Blanca del Jalon). Spre deosebire de piersici, nectarinele nu trebuiesc curatate de coaja inainte de a fi consumate ori gatite. S-au creat incrucisari intre piersici si nectarine, dar coaja pufoasa ramane o caracteristica dominanta. De aceea hibrizii rezultati sunt de fapt piersici.

  • Istorie si legende

      Originea lor exacta este un mister. Cert este ca nectarina este o piersica veridica si nu un hibrid intre pruna si piersica, cum s-a presupus in trecut. In literatura veche nu exista o diferentiere clara de piersica.

      Savoarea si aroma lor sunt atat de apreciate incat numele lor se trage de la 'nectarul zeilor'.

  • Selectionare si depozitare

      Nectarinele se pastreaza cel mai bine la termperatura camerei, refrigerarea reducand gustul fructelor. Nectarinele nu se mai coc dupa culegere.

  • Sanatate

      Nectarinele au un continut mai mic de calorii decat piersicile si sunt o sursa buna de potasiu, fosfor, fibre si de vitaminele A si C. O nectarina are in medie 30 calorii, 7g carbohidrati si 8% din necesarul zilnic de vitamina C.

      Alergiile sau intoleranta la piersici sunt o forma des intalnita de hipersensibilitate fata de proteinele continute de aceste fructe si variaza ca simptome de la urticarii pana la reactii anafilactice.