Ceapa
  • Cum si unde creste?

      Ceapa este o planta erbacee, perena, in cultura bienala sau trienala, cu o ridicata valoare terapeutica.

      Ceapa are pretentii mici de caldura, temperatura minima de incoltire fiind de 3-4 grade C, temperatura optima in jur de 18-20 grade C. In schimb, ceapa are pretentii ridicate de apa si lumina, avand nevoie de 14-16 ore lumina pe zi, in locurile umbrite nedezvoltand bulbi sau tulpini florifere.

  • Istorie si legende

      Ceapa este originara dintr-o zona vasta care incepe din India pana in Israel, iar cultivarea ei este atestata incepand din anul 3000 i.C.

      Egiptenii considerau ceapa drept un aliment sacru al zeilor, iar in diferite tari mediterane, este confirmata drept baza alimentara si a fost raspindita datorita fenicienilor si a grecilor.

      Grecii si romanii erau mari consumatori de ceapa si usturoi si elogiau alimentul drept gustos si cu calitati curative.

  • Varietati

      In decursul timpului, chiar daca nu este usor de stabilit perioada, din cauza conditiilor ambientale si climatice favorabile, se obtine un ecotip, cunoscut la nivel international si folosit si in zilele noastre drept ceapa rosie si dulce de Tropea. Ceapa rosie violacee, cu forma rotunda sau ovala a fost mereu cvasi-prezenta in bucatariile populare si cele de elita din zona actualei Italii, fiind recunoscuta si atestata in epoca moderna.

      Printre numeroasele marturii, semnificativa este cea al lui Giuseppe Maria Galanti, care in anul 1792 descopera pe paminturile fertile din Tropea (Calabria-Italia) diferite sortimente de fructe,dar in mod deosebit culturi de ceapa. A inceput o perioada in care din localitatea Parghelia se pregateau exporturi catre Franta, Genova si Neapole. La jumatatea lui 1800 cepele de Tropea deja faimoase, impreuna cu telina din Foggia si usturoiul din Brindisi faceau parte din acele culturi tipice meridionale care cunosc faima pe piata interna si cea internationala.

  • Selectionare si depozitare

      Fructele trebuie sa fie mari peste 40g, atractiv colorate, cu gust placut, zaharul, aciditatea si substantele tonoide in proportie bine echilibrata, cu continut bogat in vitamine si substante minerale utile organismului uman, cu partea necomestibila redusa la maxim si un colorit deosebit.

  • Sanatate

      Ceapa este un aliment apreciat inca din antichitate pentru virtutile sale terapeutice, tonice si antiinfectioase.

      Ceapa este un factor de sanatate si longevitate, fiind un stimulent general al sistemului nervos, hepatic, renal, diuretic puternic, dizolvant si eliminator al ureii si al clorurilor, antireumatismal, antiscorbutic, antiseptic si antiinfectios, secretor si expectorant, digestiv - ajuta la digestia fainoaselor, antisclerotic si antitrombozic, viermifug, cu efect curativ al pielii si al sistemului pilos.