Papaya
  • Cum si unde cresc?

      Papaya (sau mamao, pepenele de copac) este fructul arborelui "Carica papaya". Originara din sudul Mexicului, papaya este acum cultivata in majoritatea tarilor tropicale.

      Este un arbore mic, fara ramuri, singura tulpina avand intre cinci si zece metrii inaltime, cu frunze aranjate in spirala. Partea inferioara a trunchiului este plina de cicatricile locurilor de care frunze si fructele mai vechi au fost prinse. Frunzele sunt mari (50-70cm diametru) cu 7 loburi palmate.

      Atunci cand este copt, miezul are o nuanta luminoasa de orange - roz. Gustul dulce - acrisor se apropie de cel al caiselor.

  • Istorie si legende

      Papaya era cultivata in America Centrala cu mult inainte de sosirea europenilor. Spaniolii si portughezii sunt cei care au facut acest fruct cunoscut in Europa si foarte curand dupa aceea si in Africa. La inceputul secolului 19 papaya era cultivata in toate regiunile tropicale, Hawai si Africa de Sud fiind cei mai mari exportatori.

  • Varietati

      Exista doua tipuri de papaya: hawaian si mexican. In supermarketuri vei gasi preponderent tipul hawaian. Fructele din aceasta grupa au forma de para, cantaresc in in jur de o o jumatate de kilogram si au coaja galbena cand sunt coapte. Pulpa are culoarea portocaliu deschis sau rozalie, cu seminte negre mici concentrate catre centru.

      Fructele din categoria mexicana pot cantari pana la 5 kg. Pulpa poate avea culoarea galbena, rozalie sau portocalie. Aroma este mai putin intensa decat in cazul celor cele hawaiene, dar sunt delicioase si foarte placute.

  • Selectionare si depozitare

      Fructele proaspete de papaya pot fi gasite tot timpul anului datorita importurilor. Alegeti fructele de culoare galbena, dar care au si putin verde si lasati-le sa se coaca in casa la temperatura camerei. La fel ca in cazul multor fructe, folositi-va nasul. Un papaya copt are o aroma dulce. Atunci cand sunt suficient de coapte, vor avea un galben luminos. Fructele trebuiesc refrigerate pentru a incetini procesul de coacere.

      Puteti pastra fructele coapte timp de o saptamana, intr-o punga de plastic in frigider. Pentru congelare, curatati coaja, feliati fructul pe lungime si scoateti semintele. Taiati-l bucatele si introduceti-l in pungi de plastic, acoperit cu 30% sirop de zahar. Poate fi pastrat astfel si zece luni.

  • Sanatate

      Fructul este bogat in magneziu, potasiu, fier, claciu si alte minerale precum si vitamine: A, C si E. Papaya este des folosita in sampoanele de par datorita efectului regenerator.

      Papaya este bogata intr-o enzima numita papaina, folosita de mii de ani la ruperea fibrelor dure de carne si la fragezirea altor produse.>

      Semintele negre sunt comestibile si au un gust iute. Uneori, sunt macinate si inlocuiesc piperul negru.