Fructul pasiunii
  • Cum si unde cresc?

      Fructul pasiunii este cultivat in America de Sud, India, Caraibe, Florida, Hawai, Australia, estul Africii, Israel si Africa de Sud.

      Fructul este rotund sau oval, galben sau purpuriu inchis la maturitate, cu miezul zemos si cu foarte mult seminte. Se consuma proaspat sau procesat sub forma de suc.

  • Istorie si legende

      Numele acestui fruct este dat de familia de plante din care face parte (Passiflora) si care include peste 500 de specii. Numele a fost dat de misionarii catolici din America de Sud, datorita partilor plantei ce amintesc de patimile lui Cristos inainte de rastignire.

      In Paraguay floarea fructului pasiunii este considerata floare nationala.

  • Varietati

      Sunt doua varietati foarte diferite ale acestui fruct. Maracuia are culoarea galben luminos, aspectul lucios si neted, si poate avea marimea unui grapefruit. Este folosit in special in productia de sucuri.

      Varianta purpuriu inchis are fructul mai mic decat o lamaie, dar este mai putin acid si are mai multa savoare. De aceea se vinde proaspat in magazine. Columbienii il numesc "gulupa" pentru a-l diferentia de varianta galbena.

  • Selectionare si depozitare

      Pastrati-l la temperatura camerei pentru coacere. Fructele coapte pot fi pastrat in frigider pana la o saptamana, in pungi de plastic.

      Din pulpa se fac gemuri, jeleuri si sucuri. Pulpa poate fi fiarta in sirop si folosita la sosuri, bomboane, inghetata si cocktailuri.

  • Sanatate

      Fructul pasiunii este bogat in beta-caroten, potasiu si fibre. Sucul obtinut din fruct este o sursa excelenta de vitamina C si este recomandat persoanelor cu tensiunea arteriala mare. Unele studii indica efectele pe care coaja le are in controlarea simptomelor de astm.