Ardei
  • Cum si unde cresc?

      Ardeii fac parte din familia de plante Capsicum, nume datorat capsaicinei, substanta ce produce o senzatie acuta de ardere pentru un consumator neobisnuit. Din punct de vedere botanic, ardeiul gras este un fruct, dar in context culinar, acesta este considerat leguma. Poarta o multime de nume, in functie de loc si tip, printre cele mai cunoscute fiind "pepper", "chilli" sau "paprika".

      Datorita varietatii sunt folositi ca aliment, condiment si medicament.

  • Istorie si legende

      Ardeii au fost intotdeauna una din cele mai populare legume cultivate in gradini. Ardeii precum si multele varietati sunt originari din America Centrala si de Nord. O gama larga de ardei iuti sunt originari din Asia, mai ales din Tailanda si China.

      Semintele de ardei au fost aduse in anul 1493 in Spania, de unde s-au imprastiat in intreaga Europa si in tari din Africa si Asia. Chiar si in zilele noastre, Mexic ramane tara cu cea mai mare productie de ardei din lume.

  • Varietati

      Familia Capsicum cuprinde 20-27 de specii de ardei, multe varietati fiind utilizate in moduri diverse. Spre exemplu, ardeii grasi sunt recoltati si vanduti atat verzi (necopti), cat si galbeni, portocalii si rosii in variantele coapte.

  • Selectionare si depozitare

      Ardeii copti nu se curata sub apa, caci isi pierd din vitamine si din valoarea nutritiva. Se pun intr-un vas acoperit, pana se racesc. Cand se curata, se umezesc doar degetele cu apa, iar sucul scurs se amesteca cu otetul si uleiul pus peste ardei.

  • Sanatate

      In comparatie cu ardeii verzi, cei rosii au mai multe vitamine si nutrienti si contin antioxidantul licopen. Nivelul carotenului si al altor antioxidanti este de noua ori mai mare in ardeii rosii. Totodata, aceste fructe contin de doua ori mai multa vitamina C fata de ardeii verzi.

      Ardeii grasi portocalii (sau paprika) contin si o cantitate mare de vitamina A si C. Acest tip de ardei este zemos si dulce si datorita faptului ca acesta contine doar jumatate din caloriile unei portocale, este ales pentru diferite diete, mai ales ca nu produce indigestie daca este consumat crud.

      Ardeii iuti au o importanta deosebita in medicina. Capsaicina extrasa din ei este folosita ca stimulent circulator si analgezic.