Ananas
  • Cum si unde cresc?

      Ananasul face parte din marea familie a Bromeliaceelor, care reuneste in jur de 3.170 de plante tropicale, ananasul fiind singurul comestibil. In fapt nu este un fruct singular, ci compus din 100 pana la 200 de fructe mici. Anumite varietati ajung pana la 10 kg, dar soiurile comerciale nu depasesc 2 kg.

      Ananasul este cel mai popular fruct tropical si creste in toate zonele calde de pe glob. Principalele tari producatoare la nivel mondial sunt: Mexic, Honduras, Republica Dominicana, Filipine, Thailanda, Costa Rica si China.

  • Istorie si legende

      Se crede ca fructul de ananas a fost descoperit de Cristofor Columb in 1493 in Guadalupe, desi el era cultivat de multa vreme in America de Sud. El este si cel care l-a numit 'pina de Indes' (pinul indienilor) datorita asemanarii cu un con de pin.

      Incepand cu 1555 ananasul este exportat in Anglia, iar mai poi ajunge in India, Asia si Indiile de Vest.

      Cand l-a gustat prima data in 1751, George Washington l-a declarat fructul favorit.

      In 1903, James Drummond Dole incepe sa conserve ananasul, facandu-l mai accesibil in toata lumea. Raspandirea lui a fost favorizata de punerea la punct a unor mijloace mecanizate de curatare a fructului.

  • Varietati

      Sunt sute de varietati ale acestui fruct, de la foarte mari pana la dimensiuni miniaturale. Soiurile pitici provin din Thailanda si Africa de Sud. O varianta medie, Abacaxi, poate cantari pana la 5 kg. Varianta extrema este Giant Kew, cunoscut pentru cele 20 de kg.

  • Selectionare si depozitare

      Atunci cand cumparati ananas propaspat, alegeti un fruct care este greu pentru dimensiunea lui, ceea ce inseamna ca este suficient de suculent. Gradul de coacere se testeaza rupand una din frunzele de la baza. Daca iese suc, este copt. De altfel partea inferioara a ananasului este si cea mai dulce. Spre deosebire de multe alte fructe, ananasul nu devine mai dulce si nu se coace mai mult dupa ce a fost cules. Atunci cand este copt, este moale si are o textura placuta.

      Un ananas desfacut nu trebuie tinut la frigider decat daca a fost taiat in cuburi.

      Desi are cel mai bun gust atunci cand este consumat proaspat, ananasul se vinde preponderent in conserve, unde poate fi intalnit in sirop sau in suc propriu. In procesul de preparare, miezul tare este inlaturat si poate fi confiat, in timp ce bucatile foarte mici sunt pastrate pentru sucuri.

  • Sanatate

      Ananasul contine o enzima care ajusta digestia si este folosita la fragezirea carnii pentru friptura. Bromelaina este o enzima proteolitica (dizolva proteinele) similara papainei care poate fi gasita in fructul necopt de papaya si ficinei din smochinele proaspete. Este atat de putenica incat lucratorii de pe plantatiile de ananas trebuie sa poarte manusi din cauciuc pentru a-si proteja mainile.

      Exista speranta ca in viitor sa poate fi utilizata in tratarea trombozei. Tromboza este un blocaj al vaselor de sange care produce anual numeroase decese in lume. Cauza acestor blocaje este in principal o proteina numita fibrina, pe care bromeina o poate dizolva. Ananasul este de asemenea bogat si in vitamina C si in fibre.