Prune
  • Cum si unde cresc?

      Prunul este un pom fructifer din specia Prunus. Florile sunt grupate cate 1-5 pe tulpine mici, iar fructele au un sambure pietros si forma rotunda-ovala cu un sant pe o parte. Se stie, ca prunele se consuma in stare proaspata dar si deshidratata (prune uscate), sunt utilizate la fabricarea gemurilor, marmeladei, dulcetei, compoturilor, jeleurilor, lichiorurilor si nu in ultimul rand vestita tuica de prune romaneasca.

      Florile prunului constituie o sursa melifera importanta si dau un decor inegalabil de frumusete pentru regiuni intregi.Adaptabil la conditii diferite de clima si sol, nepretentios, prunul este cultivat de la campie pana la poalele muntilor. De-a lungul timpului el a ajuns sa constituie unul din mijloacele de existenta si sursa de traditii culinare pentru taranii romani. Pe aceeasi linie a traditiilor, Romania este si astazi tara cu cea mai mare productie de prune din Europa.

  • Istorie si legende

      Numarul mare de soiuri de prun, care la inceputul acestui secol depasea cifra de 2000, este rezultatul unei culturi stravechi, ale carui inceputuri se pierd in antichitate.

      Faptul ca in peninsula Balcanica corcodusul creste in stare salbatica, iar in tara noastra creste salbatic porumbarul si semicultivat goldanul si corcodusul, sunt dovezi, ca aceste culturi dateaza si la noi inca din vechi timpuri. De la Plinius (sec. 1 i.e.n.) a ramas cunoscuta expresia - ingeus turba prunorum - care dovedeste ca sortimentul de prun era deja foarte bogat pe vremea romanilor. Se presupune, ca acest prun a fost adus in sudul si vestul Europei din Caucaz, unde ar fi avut loc formarea lui, prin incrucisarea naturala a porumbarului si corcodusului.

      In prima jumatate a secolului I, romanii au extins arealul de cultura al soiurilor de pomi in Galia, Belgia, Anglia, si in Germania pana in valea Rinului. In timpul imparatilor romani Probus (Roma, 276-282) si Diocletian (Bizant, 274-305) s-au facut intinse plantatii de prun pe malurile raurilor Drava si Sava din Bosnia, care de atunci a ramas centrul cel mai insemnat de cultura a prunului comun.

  • Varietati

      Prunul este o specie de talie mijlocie. In functie de soi, pomii pot atinge inaltimi de 4-6 m. Prunul creste destul de viguros in primii ani de la plantare formand numerosi lastari lungi de pana la 1,5 m. La unele soiuri axul se dezvolta puternic (Tuleu Gras), iar la altele (Renclod Althan), mai slab. Pomii intra pe rod in anul al patrulea sau al cincilea, functie de elementele de rod pe care fructifica. In functie de ramurile de rod sunt soiuri care rodesc predominant pe buchete de mai (Stanley) si cu fructificare predominanta pe ramuri mixte (Tuleu Gras).

      Exista deci mai multe soiuri de prune: Stanley Originar din S.U.A.), Tuleu Gras, Tuleu Timpuriu, Gras Ameliorat, Record, Diana, Centenar (originare toate din Romania) si D'Agen (Franta).

  • Selectionare si depozitare

      Fructele trebuie sa fie mari peste 40g, atractiv colorate, cu gust placut, zaharul, aciditatea si substantele tonoide in proportie bine echilibrata, cu continut bogat in vitamine si substante minerale utile organismului uman, cu partea necomestibila redusa la maximum si un colorit deosebit.

  • Sanatate

      Prunele si sucul proaspat pregatit din ele contribuie la scaderea aciditatii sucului gastric, ceea ce le face sa fie un mijloc de tratament auxiliar in gastrite, ulcer stomacal si duodenal. Este bine cunoscuta si capacitatea chiar si a unor cantitati mici de prune proaspete de a curata intestinul si de a stimula secretia din el. Nu trebuie sa neglijam nici proprietatile antiinflamatorii ale prunelor, pentru ca potasiul din ele se gaseste intr-o cantitate de 12 ori mai mare decit sodiul. Prunele uscate pastreaza pentru mult timp proprietatile fructelor proaspete, mai ales capacitatea de a creste nivelul hemoglobinei si, in consecinta, de a impiedica aparitia anemiei.

      Prunele imbunatatesc semnificativ starea bolnavilor de ateroscleroza, colecist, hipertensiune, rinichi. Infuziile si decocturile din fructe se folosesc impotriva tusei si a afectiunilor gatului. Medicina orientala recomanda de asemenea prunele si sucul din ele ca mijloc usor purgativ, dar si ca fortificant general. Prunele, consumate in mod regulat, ajuta la fortifierea sistemului nervos, inlatura oboseala si stimuleaza digestia. Prin continutul de substante benefice, aceste fructe pot fi folosite ca decongestiv, detoxifiant si remdiu impotriva intoxicatiilor alimentare severe.