Cartofi
  • Cum si unde cresc?

      Cartoful este a patra cea mai raspandita cultura la nivel mondial, dupa orez, grau si porumb. Consumul anual pe cap de locuitor la nivel mondial este de 33kg, insa variaza mult si rapid in functie de zona.

      Pentru est-europeni este o cultura esentiala si chiar daca consumul pe cap de locuitor este mai ridicat fata de media mondiala, cea mai rapida expansiune in ultimele decenii a avut loc in sudul si estul Asiei.

      China este astazi cel mai mare producator de cartofi, alaturi de India producand o treime din recolta mondiala anuala.

  • Istorie si legende

      Cartoful isi are originea in Anzi, pe teritoriul actualului Peru, acolo unde se gasesc inca o multime de soiuri salbatice, el fiind domesticit in urma cu aprox. 7.000 de ani. A fost principala sursa de energie a incasilor si a cuceritorilor spanioli care le-au urmat. In zonele aflate la peste 3.000m altitudine, sunt pastrati si astazi in pivnite inghetate timp de mai multi ani, fara a-si pierde proprietatile nutritive.

      Urmare a cuceririi Imperiului Incas de catre conchistadorii spanioli, cartoful a fost adus in Europa in a doua jumatate a sec. XVI, iar apoi ajunge in toate porturile lumii datorita marinarilor europeni. Pana in sec. XIX s-a bucurat de o acceptare modesta din partea fermierilor europeni. La inceputul acelui secol, odata cu zorii revolutiei industriale, cartoful capata o importanta capitala in alimentatia europenilor si in special a clasei muncitoare, datorita aportului caloric obtinut in schimbul unui pret mic.

  • Varietati

      Sunt cateva mii de soiuri de cartofi, impartiti in cateva categorii principale: roscati, rosii, albi, galbeni, purpurii

  • Selectionare si depozitare

      Pastrarea cartofilor este la fel de importanta ca si producerea lor. Tuberculul de cartof contine cca 75% apa, datorita acestui fapt se imbolnaveste foarte usor in timpul pastrarii de asa numitele boli de pastrare: putregaiul umed, putregaiul uscat, putregaiul datorat manei cartofului etc.

      Din aceasta cauza, la pastrarea cartofilor trebuie asigurata o anumita temperatura in masa de tuberculi. Astfel, temperatura optima pentru pastrarea cartofilor pentru consum trebuie sa fie de 3 - 6°C si a celor pentru samanta de 2 - 4°C.

  • Sanatate

      Cartofii sunt in primul rand cunoscuti pentru continutul bogat in carbohidrati (26g la un cartof mediu), dintre care cel mai important este amidonul. O mica parte a acestui amidon rezista la actiunea enzimelor in stomac si intestinul subtire, trecand inact in intestinul gros. El ofera protectie impotriva cancerului de colon, imbunatates te toleranta la glucoza si reduce colesterolul. Concentratia de amidon rezistent depinde de modul de preparare a cartofilor. Coacerea urmata de racire creste semnificativ proportia acestui compus.

      Cartofii sunt bogati si in minerale si vitamine. Un cartof mediu, mancat cu coaja, asigura 45% din necesarul zilnic de vitamina C, 18% din potasiu si 10% din vitamina B6.

      Cartofii pot fi toxici pentru oameni atunci cand sunt consumati verzi si cruzi, datorita unor compusi care ii protejeaza impotriva daunatorilor.