Capsuni
  • Cum si unde cresc?

      Capsunile fac parte din familia rosa, majoritatea varietatilor fiind o combinatie intre capsunile salbatice Virginia (originare din America de Nord) si un soi originar din Chile. Planta produce fructe rosii, conice, suculente din niste flori mici si albe.

      Desi plantele pot avea o viata de 5-6 ani atunci cand sunt ingrijite atent, majoritatea fermierilor prefera sa le replanteze in fiecare an.

      Datorita flexibilitatii sezonului de cultivare in zonele tropicale, capsunile poit fi gasite pe piata aproape tot timpul anului.

  • Istorie si legende

      Desi cunoscute de cateva mii de ani, capsunile nu au fost cultivate in Europa pana in perioada Renasterii.

      Capsunile provin din America Nord, unde indienii le foloseau la numeroase mancaruri. Primii colonisti au fost cei care au trimis in Europa aceste plante la inceputul anilor 1600, intr-o varianta mai mare decat cea cunoscuta astazi, care crestea din abundenta in salbaticie.

      Cultivarea comerciala a acestei plante a inceput in secolul 19, atunci cand capsunile in frisca erau considerate un desert de lux.

  • Varietati

      Exista peste 600 de varietati care se cultiva, diferite ca dimensiuni, arome sau perioada de recoltare. Una dintre cele mai aromate este Capsuna Alpina, un soi salbatic care creste in Franta si are fructul mic si aromat.

      Dupa modul de cultivare, exista patru tipuri de specii de capsuni. Cele clasice produc o singura recolta pe sezon, de obicei in iunie. Acest tip este ideal daca doriti cantitati mari pe care sa le congelati. Exista si capsuni care produc doua recolte pe an, una in iunie si a doua la sfarsitul verii - amandoua fiind mai mici decat cele produse o singura data pe sezon.

  • Selectionare si depozitare

      Daca aveti o gradina, plantati singuri capsunile, lasandu-le sa se coaca suficient inainte de a le culege. Majoritatea soiurilor comercializate sunt culese inainte de coacere si de aceea nu sunt aromate, fiind mult mai important ca ele sa fie suficient de tari pentru a rezista la transport.

      Alegeti fructele care au culoarea rosu luminos si frunzulitele intacte. Capsunile mai mici sunt intotdeauna mai dulci si mai aromate, in timp cele mari contin mai multa apa. Evitati-le pe cele care sunt moi sau ofilite. Consumati-le cat se poate de repede si nu le spalati decat inainte de a le manca. Daca sunteti nevoiti sa le pastrati doua sau trei zile, puneti-le pe un servet de hartie intr-un vas inchis ermetic in frigider.

  • Sanatate

      Capsunile nu sunt numai gustoase, dar sunt si bogate in nutrienti si au un continut redus de calorii. Sunt bogate in vitamina C, care previne aparitia anumitor forme de cancer si depunerea LDL-ului - lipoproteine cu densitate mica sau colesterolul "rau". Atunci cand circula in exces prin sange, se poate depune treptat pe interiorul arterelor care alimenteaza inima si creierul, ducand la aparitia arterosclerozei.

      Capsunile sunt de asemenea o sursa excelenta de fibre. Dar cel mai important, alaturi de struguri si cirese, sunt printre putinele surse de acid elagic, un compus anticancerigen.