Pepenele
  • Cum si unde cresc?

      Pepenele apartine familiei Cucurbitaceelor, este o planta cataratoare si originar din Africa de Sud. Este specie anuala cu tulpini taratoare. Floarea produce un tip special de fruct ce cantareste pana la 10-20 kg, cu o coaja foarte groasa, neteda si un centru foarte carnos, suculent, dulce, de culoare rosie.

  • Istorie si legende

      Pepenele este originar din sudul Africii, Desertul Kalahari, acolo unde soiuri vechi salbatice se mai pot gasi si astazi. In acele locuri poti intalni cele mai diverse soiuri din punct de vedere genetic, cu gust de la dulce la amar.

      Egiptenii cultivau acest fruct cu doua milenii inainte de Cristos, pe malurile Nilului.

      Deoarece contin peste 90% apa, au fost folositi secole la randul in antichitate ca resursa de apa usor de transportat.

      Incepand cu secolul 10 pepenii sunt cultivati si in China, care astazi este cel mai mare producator.

      In Japonia, fermierii din regiunea Zentsuji au gasit o modalitate ingenioasa de a creste pepenii sub forma cubica, crescand fructul in interiorul unui cub de sticla. Initial inovatia ar fi trebuit sa reduca costurile de transport si depozitare, insa pretul unui astfel de pepene este dublu decat al unuia normal.

  • Varietati

      Astazi se cultiva aprox. 1200 de soiuri de pepeni. Modificarile genetice au permis obtinerea unor dimensiuni gigant (cel mai mare cantarit pana acum are 119kg) sau a unor varietati fara seminte.

      Densuke este un pepene care cantareste in medie 11kg si are coaja neagra, fara dungi. Creste doar in Japonia pe insula Hokkaido, acolo unde in jur de 10.000 de pepeni sunt produsi anual. In 2008, unul dintre primii pepeni vanduti la o licitatie a costat 6.300$.

  • Selectionare si depozitare

      Parerile sunt foarte impartite cand vine vorba de alegerea unui pepene pe care urmeaza sa-l cumperi. Una dintre metodele cele mai sigure este sa-i dati un "bobarnac" cu degetul mijlociu. Ar trebui sa auziti un sunet surd, profund. Coaja ar trebui sa fie mata, cu aspect usor cerat (desi de multe ori chiar sunt cerati la propriu pentru a atrage clienti), iar codita maronie si uscata. Forma trebuie sa fie simetrica, fara vreo fata turtita, iar zona unde a stat pe pamant trebuie sa aiba culoarea galbena si nu alba sau verde deschis.

      Pepenii vor continua sa se coaca usor la temperatura camerei, dar nu mult. Pepenii intregi pot fi pastrati la frigider timp de o saptamana. Feliile taiate pot fi pastrate la frigider cateva zile daca sunt infasurate bine in folie.

  • Sanatate

      Un pepene contine in jur de 6% zahar si 92% apa. La fel ca multe alte fructe, este si o sursa excelenta de vitamina C.

      Pepenele este bogat in citrulina, un amino-acid folosit ca supliment de catre atletii de performanta pentru a reduce oboseala musculara.

      Pepenele este un diuretic mediu si are un continut bogat de beta caroten.